Novi Sad
27.09.2021.
17:12 > 16:46
Nasilje, a naročito prema ženama, neprestano eskalira. Novosadski Centar za socijalni rad ove godine beleži više prijava ukupnih slučajeva nasilja, a tužilaštvo u 2020. vodi 238 krivičnih postupaka.
  • Zrtva

    15.11.2021 14:53
    Kampanja nisi sama .Ulazim u sestu godinu po sudovima jedan predmet jedan dogadjaj u toj sam borbi sama.Nasilje je moglo biti spreceno ali nije.
  • Moj stav

    28.09.2021 14:36
    Srbija
    jeste zemlja koja neguje i opravdava frustrirane iskompleksirane nasilnike , od nasilja u porodici , školi, na radnom mestu itd. Činjenica da godišnje oko 30-tak žena bude ubijeno od strane partnera govori da su razmere svih drugih "nevidljivih" oblika nasilja ogromne. Veoma kompleksan društveni problem patrijarhalnog , egzistencijalnog karaktera koji se decenijama tobože rešava .
  • /

    28.09.2021 09:39
    moje iskustvo
    U CSR-u U Novom Sadu rade nestrucni ljudi, koji vam dodatno zagorcaju zivot svojom nadmenim ponasanjem. Oni sami zaziru od nasilnika koje prijavite, a prema zrtvama nasilja se istresaju... O njihovom dolasku na posao i radnom vremenu (osim spremacica i portira) - NIKO nepostuje. Dalje- policija i tuzilastvo je po pravilu u sprezi sa tim nasilnicima... EPILOG ako prijavite nasilje je: bicete psihicki, fizicki i finansijski izmaltretirani MNOGO VISE i DUZE od INSTITUCIJA koje vas pozivaju da prijavite nasilje, nego od nasilnika... Imamo mi sve dobre zakone- ali NIKO od dezurnih institucija ih APSOLUTNO NE POSTUJE! A i zasto bi- kada niko nikad ne odgovara za svoje propuste, iako imate sve dokaze da upravo institucije nisu odradile svoj posao! Ruka ruku mije. A zaposleni u istitucijama su tu da stite iskljucivo samo sebe, svoje radno mesto i naravno podobne poslusnike. Ako niste u toj grupi (a ne mozemo svi raditi u drzavnoj upravi!!!), zaboravite na pomoc. MRTVO SLOVO NA PAPIRU. Oni nisu tu da vama pomognu, vec samo podobnima, a podobni znaju da to jesu i zato se ponasaju tako kako se ponasaju... I sve u krug...
  • džojstik

    28.09.2021 08:38
    Bravo za podizanje svesti. Pitanje molim, gde se onih muških 16,3 posto sakriju, pošto nemaju gde i pošto je stigmatizacija "žena uvek žrtva" i otvorila ženske sigurne kuće. Budite sigurni da nasilje ne bira pol i godine, posledica je raznih psihičkih poremećaja i u društvu i kod pojedinaca starijih, mlađih, muških, ženskih. Uzrok se tretira prvo prevencijom a onda edukacijom, inače neće biti dovoljno psihijatara za sve kad "mast ode u propast".
  • Kanada Kina

    28.09.2021 01:48
    Ne znam šta da mislim - ja sam prošle godine na početku pandemije bio u poseti i tokom jedne od bezbroj haos scena sa ocem narcisom psihopatom koji celu porodocu teroriše ceo život (a najviše tu jadnu mu nevenčanu ženu moju jadnu puklu mamu), i tokom njegove histerije je povukao za nožem... Policija je pozvana i izrekla mu mere zabrane ulaska u kuću 30 dana. Policija ova srpska me tretirala kao lošeg u ovoj situaciji kako sam eto ja mogao starog čoveka + patrijarha da isteram na ulicu. Sledeći dan je mama izmislila priču sa njim i komšijama da sam ja nju maltretirao i gurnuo, i eto onda policija izrekla meru meni 30 dana da ne prilazim njoj i tako su njega momentalno vratili u kuću a mene izbacili. On nju i dalje teroriše kao ceo život što je, a njoj tj njima nije jasno zašto sam sa njima završio zauvek i ne želim da ih čujem ni vidim, prodajem svoj stan i ni ne planiram da ikad više dolazim u srbiju ni u te posete, gde svakako nisam 20+ god. Uglavnom eto i ja sam u toj statistici za 2020 kao jedan od tih "nasilnika".
  • Sd

    27.09.2021 22:51
    Tko ima vezu taj ti preti taj te tuce ,smeje se zrtvama nasilja u lice,takvi su podrzani nazalost od institucija.
  • Marijana

    27.09.2021 21:49
    Svaka čast Gorice
    Odličan tekst, psihološka podrška za dobrostojece žene.
  • Da

    27.09.2021 19:26
    Da
    Ima nažalost ko zna čeka sve ne, ali je Centar za socijalni rad u Novom Sadu zločinačka institucija!
  • Maja

    27.09.2021 19:19
    Nikad bolje, nikad biti nece
    Kada sam pre par godina pokusala da prijavim bivseg supruga za zlostavljanje, pljacku i maltretiranje dobila sam odgovor “bez’ bolan, bud’ srecna da te ne tuce”. Takodje sam se obratila svim zenskim organizacijama od kojih je samo jedna odgovorila “znam sve ali ne mozemo nista”.
    Tako da danas covek koji zlostavlja svoju zenu i decu, kao najvecu posledicu ima alimentaciju od 6.000din po detetu mesecno, jer mu se moze da prikrije zaradu, i naravno svu slobodu da nastavi da psihicki maltretira. Hvala ti srbijo za nista!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna